Skip to content

Katie Campbell

Katie Campbell

I am a hardworking and passionate student who always strives for success. I’ve always had an affinity for creativity and I believe that interior design is the perfect way to balance that creativity with practicality. The last four years at Humber have been an incredible learning opportunity and I’m very proud to have finished it all off with this final thesis project. Thank you for taking the time to read through my work. Enjoy!

Wellspring Cancer Community Centre

The Wellspring Cancer Community Centre is a facility for cancer patients and survivors to come to relieve the mental and physical stress of daily life by creating meaningful connections to their community and the nature around them. The central Atrium suits any preferences with open social areas or smaller, private zones to relax. Members can choose from an array of programs and non-medical treatments to help relieve their mental and physical fatigue. With direct access to a park across the street and to Lake Ontario, this facility will become a haven for the cancer community.

Wellspring Cancer Community Centre

Rationale and Design Narrative

The floor plan is structured in a very geometric, logical way. The design contrasts the organic elements to the structure of the space because healthcare designs are often difficult to navigate and this design aims to reduce that difficulty as much as possible. By keeping the floor plan organized in zones and with clean, straight lines, this becomes a much easier space to understand from the users perspective. This design also aims to blur the line between indoor and outdoor. The users walk right into the Atrium when they enter the building, creating a threshold that eases the transition between the outside and the inside. The design also features an outdoor area which acts as an extension of the cafe and faces the lush park across the street.

Design Connection to Research

The main focus of my research was the mental and physical impacts of biophilia on users in a space. The research showed that having a connection to nature reduces anxiety and depression symptoms, as well as improves respiration, circulation, and overall stress levels; issues that are common with cancer patients and their families. It was important for the design to feature all kinds of nature, including water features, sunlight, views to outside, indoor trees, flowering plants, and more. The space has many skylights and windows providing natural light and warmth which serves the double purpose of being eco-friendly and creating biophilic connections. The main atrium has a grassy turf floor which is fully accessible and allows a fully immersive experience into the grand design of the space. The benefits of the programs that are offered at this facility were also extensively researched and 6 of the 14 programs are broken down below.

Character of Space

The purpose of this facility is to be compassionate and thoughtful to the struggles that the users go through, so the design had to have these qualities as well. After visiting the existing Wellspring locations, it became clear that the spaces were not designed for a specific purpose but rather designed to fit their low budget. This facility was carefully and thoughtfully designed to suit this specific demographic and their tailored needs, and will in turn create a much richer and more beneficial user experience.

Program Consideration

This space is roughly divided in half; the front area where members are greeted is open community space, and the back spaces are all treatment and private areas. The space was divided this way because these treatments and activities often put members in a vulnerable and/or emotional position, so it was very important for the design to be compassionate to this. The research showed that people going through cancer treatments spend hours sitting in dreadful waiting areas, creating lots of discomfort and anxiety. This inspired a complete deconstruction of the traditional waiting area and the creation of something completely new (see diagram below). The Atrium is structured in a way that creates a series of small, intimate niches for 1-2 people to sit and await their program. If the members prefer to socialize while they wait, they also have the option to wait at the cafe where they can grab a snack and wait with other members of the community.

EXPLORE OTHER THESIS PROJECTS

Conrad Hotel

Saleha Ahsan

Conrad Hotel

Hospitality​

Inner-City Arts, Art Education Center

Chantal Alves

Inner-City Arts, Art Education Center

Education

English Learning Center

Alyssa Buada

English Learning Center

Education

Avenue Road Arts School

Manda Budisa

Avenue Road Arts School

Education

Wellspring Cancer Community Centre

Katie Campbell

Wellspring Cancer Community Centre

Healthcare​

Petrichor Healing Environment

Cassandra Christman

Petrichor Healing Environment

Community

The Social Kitchen

Hayley Dougall

The Social Kitchen

Hospitality​

Lake Shore Community Theatre

Suanny Dugarte

Lake Shore Community Theatre

Community

So|Co URBAN CO-LIVING

Sarah Dunn

So|Co URBAN CO-LIVING

Residential​

Nova Hotel - A Sustainable Boutique Hotel

Paige Emery

Nova Hotel - A Sustainable Boutique Hotel

Hospitality​

Sick Kids Pediatric Haematology Clinic

Erin Fleming

Sick Kids Pediatric Haematology Clinic

Healthcare​

The 519 Community Event Space

Danyon Goodwin

The 519 Community Event Space

Community

Creative Clarity Art Therapy Centre

Julia Gregoris

Creative Clarity Art Therapy Centre

Healthcare​

S H I F T - Youth Wellness Centre

Vian Ho

S H I F T - Youth Wellness Centre

Community

STEM Education Centre

Geannie Huynh

STEM Education Centre

Education

ECO Solutions

Kristina Markovic

ECO Solutions

Education

Educational Diabetes Facility

Megan Martin

Educational Diabetes Facility

Healthcare​

The Y Hotel

Alessandra Masi

The Y Hotel

Hospitality​

Toronto Public Library

Krupa Patel

Toronto Public Library

Community

Live/Work | Collective Hub

Marcella Perez

Live/Work | Collective Hub

Corporate

PURR- Feline Rescue Hub

Nancy Phan

PURR- Feline Rescue Hub

Community

CAMH Mental Wellness Centre

Kaylee Pinho

CAMH Mental Wellness Centre

Healthcare​

Pinnacle Biophilic Co-working Office

Kareena Sankreacha

Pinnacle Biophilic Co-working Office

Corporate

Sustainable and Accessible Retail Store

Naya Taneja

Sustainable and Accessible Retail Store

Retail​

Sparks Co-Living

Katelyn Taylor

Sparks Co-Living

Residential​

Fora Community Centre

Cassandra Tropiano

Fora Community Centre

Healthcare​

Art-Based Therapy Centre

Melanie Vander Vlugt

Art-Based Therapy Centre

Corporate

Overdrive | Simulation Centre for Social Anxiety

Michelle Zhou

Overdrive | Simulation Centre for Social Anxiety

Healthcare​